ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

3 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Το άσθμα είναι μία από τις σοβαρότερες και συχνότερες χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος παγκοσμίως. Οφείλεται σε φλεγμονή των αεραγωγών, η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων, με κύρια χαρακτηριστικά συμπτώματα τη δύσπνοια, το βήχα, τη συρίττουσα αναπνοή και το συσφιγκτικό αίσθημα στο θώρακα ή ακόμα και πόνο κατά την αναπνοή, προκαλώντας παράλληλα αίσθημα φόβου και αγωνίας.

 

Διακρίνεται κυρίως σε:

 

α) εξωγενές ή αλλεργικό άσθμα το οποίο προσβάλει την παιδικά ηλικία και οφείλεται συνήθως σε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού προς τους εξωγενείς παράγοντες,

 

β) ενδογενές ή μη αλλεργικό άσθμα.

 

Ειδικές περιπτώσεις της νόσου αποτελούν:

 

α) το άσθμα μετά από άσκηση

 

β) το επαγγελματικό άσθμα

 

γ) το νυχτερινό άσθμα

 

δ) το άσθμα από Aσπιρίνη και Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα

 

ε) το άσθμα από φάρμακα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των β – ανταγωνιστών (β-blockers)

 

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ταυτόχρονα και αλλεργική ρινίτιδα καθώς υπάρχει αυξημένος βαθμός συσχέτισης μεταξύ αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος.

 

Αίτια και παράγοντες που πυροδοτούν το Άσθμα

 

Σε αρκετές περιπτώσεις το άσθμα, έχει αποδειχθεί οτι είναι μία κληρονομική νόσος. Ωστόσο, οι παράγοντες που το πυροδοτούν, συνδέονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

 

Αυτοί είναι:

 

α) Συγκεκριμένες τροφές (ξηροί καρποί, θαλασσινά, κ.α.) και εισπνεόμενα αλλεργιογόνα (γύρεις, μύκητες, ακάρεα σπιτιού, επιθήλια ζώων, πουλιά)

 

β) Λοιμώξεις του αναπνευστικού (ασθματογόνοι ιοί)

 

γ) Ερεθιστικοί παράγοντες (καπνός τσιγάρου, αναθυμιάσεις χρωμάτων ή λιωμένων μετάλλων, ρινίσματα ξύλων, διαλύτες, αλεύρι, βενζίνη)

 

δ) Περιβαλλοντικοί παράγοντες (ψυχρός αέρας, μολυσμένος αέρας των αστικών κέντρων, αναπνοή καπνών, χημικοί ρύποι, κλιματιστικά)

 

ε) Ψυχολογικοί παράγοντες (έντονη συναισθηματική φόρτιση)

 

στ) Φάρμακα (ασπιρίνη, δικλοφαινάκη, νιμεσουλίδη, μεφαιναμικό οξύ, πιροξικάμη, συγκεκριμένες κοξίμπες, ναπροξένη, β-ανταγωνιστές, παράγοντες αναισθησίας).

 

Το άσθμα φαίνεται ότι συναντάται συχνότερα στις αναπτυγμένες χώρες. Περίπου 1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως, παρουσιάζουν σήμερα συμπτώματα άσθματος. Για το 2011 είχαν αναφερθεί παγκοσμίως περίπου 300 εκατ. κρούσματα, ενώ καταγράφηκαν περίπου 250.000 θάνατοι.

 

Σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, το 8,6% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από άσθμα σήμερα, με συνεχή αυξητική τάση των δεικτών επίπτωσης και του επιπολασμό της νόσου κυρίως στη Νότια ηπειρωτική χώρα. Στην Ελλάδα σήμερα, εκτιμάται, ότι το 5% των ενηλίκων και το 11% των παιδιών πάσχουν από άσθμα, ενώ η συχνότητα φαίνεται να αυξάνεται με την ηλικία καθώς συνδέεται και με άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος (πχ. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια).

 

Ως προς το κόστος το οποίο δαπανάται για τη Νοσοκομειακή Περίθαλψη των ασθενών με άσθμα Πανευρωπαϊκά, αναφέρεται περίπου σε 18 δις ευρώ, ενώ το κόστος αντιμετώπισης στη χώρας μας αγγίζει τα 88 εκατ. ευρώ.

 

Φαρμακευτική αγωγή και ο ρόλος του φαρμακοποιού

 

Παρ' όλο που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία που να επιτυγχάνει την πλήρη ίαση της νόσου, υπάρχουν αρκετές κατηγορίες φαρμάκων τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, βελτιώνοντας παράλληλα την πνευμονική λειτουργία, θέτοντας το άσθμα "υπο έλεγχο". Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το βρογχικό άσθμα μπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει μια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισμό των δραστηριοτήτων του.

 

Η φαρμακευτική αγωγή ενός ασθματικού ασθενή περιλαμβάνει κυρίως εισπνεόμενες φαρμακοτεχνικές μορφές (συσκευές εισπνοών) με αντιφλεγμονώδη και βρογχοδιασταλτική δράση, με βραχεία έναρξη της φαρμακολογικής ανταπόκρισης μετά τη χορήγησή τους και σε δοσολογία η οποία συστήνεται βάσει των οδηγιών του θεράποντα ιατρού. Άλλες μορφές περιλαμβάνουν από του στόματος δισκία, εναιωρήματα, σιρόπια ή σκευάσματα ειδικής ανοσοθεραπείας (απευαισθητοποίησης).

 

Η συμμόρφωση με τη θεραπευτική αγωγή καθώς και η σωστή χρήση των συσκευών εισπνοής αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα για την διαχείριση της νόσου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του άσθματος, καθώς η λανθασμένη χρήση τους αποτελεί συχνό φαινόμενο μειωμένης θεραπευτικής αποτελεσματικότητας αλλά και εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

Ζητήστε από το φαρμακοποιό σας να σας εκπαιδεύσει κατάλληλα, έτσι ώστε να εξοικιωθείτε με τη σωστή χρήση των εισπνεόμενων συσκευών που σας συνταγογραφήθηκε, προσφέροντας παράλληλα την εξειδικευμένη επιστημονική του γνώση για την κάλυψη των αναγκών σας, σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής που η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προσφέρει στον έλεγχο του άσθματος.

 

Σε κάθε περίπτωση επίσκεψης στο φαρμακείο, μην παραλείψετε να αναφέρετε στο φαρμακοποιό οτι πάσχετε από άσθμα πριν την προμήθεια οποιουδήποτε μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενου φαρμάκου, καθώς ο κίνδυνος αντενδείξεων αλλά και αλληλεπιδράσεων με τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, είναι αυξημένος.

 

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΘΜΑ ΕΙΝΑΙ:

 

 

Η Σπιρομέτρηση:

 

Η Σπιρομέτρηση μετράει τη λειτουργία των πνευμόνων αξιολογώντας τη ροή του αέρα μέσα σε αυτούς.

 

 

Αποτελεί την πλέον ειδική εξέταση για τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την επιλογή της θεραπείας για το βρογχικό άσθμα.

 

 

Η Ροομέτρηση:

 

Γίνεται με το ροόμετρο το οποίο μετράει τη μέγιστη ροή του αέρα που μπορεί ο ασθενής να πετύχει σε μια δυναμική εκπνοή.

 

 

Υπάρχουν αναλογικά και ηλεκτρονικά ροόμετρα τα οποία χρησιμεύουν κυρίως για την παρακολούθηση της αναπνευστικής λειτουργίας στο σπίτι, ιδιαίτερα σε ασθενείς με δύσκολα αντιμετωπιζόμενο άσθμα.

 

 

Δοκιμασία πρόκλησης:

 

Στη δοκιμασία πρόκλησης χορηγείται στον ασθενή εισπνεόμενη ουσία σε αυξανόμενες δόσεις προκειμένου να καταγραφεί η αντίδραση (βρογχόσπασμος) του αναπνευστικού συστήματος του ασθενή, σε αυτή την ουσία.

 

 

Ανάλογα με το αποτέλεσμα εξάγει  ο ιατρός χρήσιμα συμπεράσματα που βοηθούν στη διάγνωση ή στον αποκλεισμό του άσθματος.

 

 

 

Δοκιμασία άσκησης:

 

Στη δοκιμασία άσκησης αξιολογείται κατά πόσο επηρεάζει η άσκηση τη λειτουργία των πνευμόνων.

 

 

 

 

Έλεγχος αλλεργίας:

 

Μπορεί να γίνει με δερματικές δοκιμασίες ή με ειδικές εξετάσεις αίματος.

 

 

Είναι χρήσιμος έλεγχος διότι εντοπίζονται οι πιθανοί ερεθιστικοί παράγοντες που επιδεινώνουν το άσθμα και τους οποίους γνωρίζοντας τους ο ασθενής, μπορεί να τους αποφύγει.(πχ. οικιακή σκόνη, ακάρεα, γύρη, κλπ).

5 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μαιών

«Μαίες για ένα καλύτερο αύριο» είναι το σλόγκαν του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Μαίας, το οποίο περιλαμβάνει την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας ενός φωτεινότερου μέλλοντος για τη γυναίκα, το παιδί και την οικογένεια.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της μαίας, καθιερώθηκε να εορτάζεται από το 1991 κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου με απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και με Πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (Ι.C.M).

 

Ένας από τους στόχους αυτού του εορτασμού, είναι η ενδυνάμωση του μαιευτικού πνεύματος, η συνένωση της φωνής μαιών ως επαγγελματιών υγείας σε όλο τον κόσμο και η γνωστοποίηση και επισήμανση στο ευρύ κοινό του ρόλου και της προσφοράς της μαίας στα μαιευτικά δρώμενα της κάθε κοινωνίας.

 

Το σύνθημα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας μαιών για την καμπάνια του 2010-2015 είναι: «Ο κόσμος χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ, τις Μαίες και τους Μαιευτές», τόσο για τον κόσμο που υποφέρει από έλλειψη υποδομών όπως συμβαίνει στις υποανάπτυκτες χώρες, όσο και για το δυτικό κόσμο, όπου η εμπορευματοποίηση της γέννας και η τυποποίηση των διαδικασιών, στερούν πολλές φορές από τις γυναίκες τη φυσική χαρά ενός σημαντικού γεγονότος.

 

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Μαίας, το ΔΣ του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών καλεί όλες τις Μαίες και τους Μαιευτές να συσπειρωθούν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής τους στην ανάπτυξη μιας υγιούς οικογένειας, υιοθετώντας το σλόγκαν «Μαίες για ένα καλύτερο αύριο» το οποίο περιλαμβάνει την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας ενός φωτεινότερου μέλλοντος για τη γυναίκα, το παιδί και την οικογένεια.

 

Επίσης επισημαίνει: "Οραματιζόμαστε έναν κόσμο καλύτερο και μια κοινωνία όπου η κάθε γυναίκα θα έχει πρόσβαση σε Μαία και Μαιευτή ως το πρόσωπο εκλογής στην παροχή βέλτιστης φροντίδας για την ίδια και την οικογένειά της. Έτσι επιτυγχάνεται μείωση των Καισαρικών Τομών και προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού. Το δικαίωμα της επιλογής της γυναίκας για τον τοκετό της αποτελεί το κλειδί για ένα καλύτερο αύριο".

 

Χρόνια Πολλά

σε όλες τις Μαίες και τους Μαιευτές!

 

/www.mitrikosthilasmos.com

8 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (TIF) ως Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας (Θαλασσαιμίας), για να υπενθυμίζει τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία την ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας σε όλους τους σχετικούς με την νόσο τομείς, όπως πρόληψη, αντιμετώπιση, νέες προοπτικές, έρευνα, έλλειψη αίματος και κοινωνική ενσωμάτωση. Στα πλαίσια του εορτασμού διοργανώνονται εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, που εστιάζουν στην πληροφόρηση του κοινού για τη νόσο και την ανάπτυξη του θεσμού της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Φέτος, το μήνυμα που φέρνει μαζί της η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας και θέλουν να επικοινωνήσουν οι κοινότητες των θαλασσαιμικών σ’ ολόκληρο τον κόσμο είναι:

«Συνδέσου! Μοιράσου τη γνώση και την εμπειρία σου και πάλεψε για ένα καλύτερο αύριο στη Θαλασσαιμία».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας με τους 25 Συλλόγους Μέλη της, κάνουν ένα συνεχή και σκληρό αγώνα για να προβληθούν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας αλλά και της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι Θαλασσαιμικοί, αλλά και για να διεκδικήσουν λύσεις σε αυτά. Διεκδικούν από την Πολιτεία:

- τη «θεσμοθέτηση» του δικαιώματος των θαλασσαιμικών στη δωρεάν και υψηλού επιπέδου περίθαλψη,

 

- την προστασία της φαρμακευτικής τους αγωγής

 

- τη διασφάλιση νέων μέτρων για τη νοσηλεία

 

- την επαγγελματική τους αποκατάσταση

 

- την εξασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων

 

- την κοινωνική πρόνοια

 

- και τέλος τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Η Ε.Ο.ΘΑ. ιδρύθηκε το 1991, και είναι ο Δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας των πασχόντων από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία). Έχει ως μέλη τους 25 Συλλόγους Μεσογειακής Αναιμίας της χώρας μας, και εκπροσωπεί τους 5.000 πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θαλασσαιμίας (T.I.F.), και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κύριους σκοπούς τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους πάσχοντες, την επαγγελματική τους αποκατάσταση αλλά και την κοινωνική τους ένταξη, παραμερίζοντας κάθε εμπόδιο που τους θέτει στο περιθώριο.

Ανάμεσα στους σκοπούς της είναι η προώθηση και η προσπάθεια με κάθε μέσο της ανάπτυξης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας με σεβασμό στους κανόνες που διέπουν διεθνώς την Εθελοντική Αιμοδοσία.

Τα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης και ο σκληρός αγώνας των θαλασσαιμικών του οικογενειακού περιβάλλοντος και φυσικά των ιατρών, οδήγησε σήμερα τη νόσο της Θαλασσαιμίας σε μια εικόνα που δεν απέχει καθόλου από την εικόνα ενός φυσιολογικού ατόμου. Όταν ο θαλασσαιμικός ασθενής ακολουθεί την ενδεδειγμένη ιατροφαρμακευτική αγωγή με μεταγγίσεις και αποσιδήρωση, οι επιπλοκές από την νόσο ελαχιστοποιούνται και η ποιότητα ζωής βρίσκεται σε άριστο επίπεδο.

Την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας πλαισιώνει ένας μεγάλος πυρήνας ανθρώπων αποτελούμενος από τους ίδιους τους θαλασσαιμικούς, το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, τους θεράποντες ιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εθελοντές αιμοδότες καθώς και πολλούς άλλους. Η μεγάλη αυτή ανθρώπινη αλυσίδα - ασπίδα, αγκαλιάζει την κοινότητα των θαλασσαιμικών και ενώνει τις δυνάμεις της προκειμένου να ενδυναμώσει, να στηρίξει, να κατευθύνει και να συμβάλλει στην επίτευξη των όποιων δράσεων και διεκδικήσεων θέτονται κάθε φορά από το Δ.Σ. της ΕΟΘΑ, έχοντας ένα μοναδικό στόχο που ενώνει και οδηγεί τα βήματά μας. Την επίτευξη ενός οράματος:

Την οριστική θεραπεία της Νόσου.

Μέχρι τότε... ο αγώνας που μας ενώνει συνεχίζεται .

 

 

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας

     Ο  Πρόεδρος​​​            Η Γεν. Γραμματέας

 

Βασίλειος Δήμος ​​​Ελένη Μιχαλάκη

 

 

Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2017/05/8.html#ixzz4vl5TtBuX

8 Μαΐου -Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο. Το Κίνημα περιλαμβάνει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και τους Εθνικούς Συλλόγους με παρουσία και δραστηριότητες σε 186 χώρες.

 

Η ιδέα του ερυθροσταυρισμού γεννήθηκε στο πεδίο της μάχης του Σολφερίνο από την αλτρουιστική διάθεση προσφοράς του Ερρίκου Ντυνάν προς τους τραυματίες στρατιώτες του πολέμου μεταξύ Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και Γάλλο-ιταλικής συμμαχίας στις 24 Ιουνίου 1859. Η Διεθνής Επιτροπή που σχηματίστηκε τότε από μια ομάδα εθελοντών με φιλάνθρωπα ιδανικά συνέχισε τη δράση της και μετά το Σολφερίνο. Το 1864 υπογράφηκε η πρώτη Σύμβαση της Γενεύης και ιδρύθηκε το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού.

 

Η ονομασία και το έμβλημα «Ερυθρός Σταυρός» προέκυψαν με την αναστροφή των χρωμάτων της σημαίας της Ελβετίας, προς τιμήν του οραματιστή του Κινήματος, Ερρίκου Ντυνάν, ενώ το 1929 υιοθετήθηκε ως ισότιμο έμβλημα η Ερυθρά Ημισέληνος.

 

Το 1919 οι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ενώθηκαν σχηματίζοντας τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

 

Η φροντίδα και η συμπαράσταση χωρίς πολιτισμική ή εθνική διάκριση ήταν το πρωταρχικό κίνητρο και το ιδεολογικό υπόβαθρο της ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού. Στη διάρκεια των 143 χρόνων δράσης και προσφοράς του Κινήματος, τα ιδανικά αυτά αποτέλεσαν τον πυρήνα της προσπάθειας και της δραστηριότητάς του για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Η ανθρωπιστική δραστηριότητα του Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε παγκοσμίως με τη σταδιακή συμμετοχή όλο και περισσοτέρων χωρών. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί συνώνυμο της αλληλεγγύης και της φιλαλληλίας, γεγονός που επιστεγάζεται από την απονομή τριών βραβείων Νόμπελ στο Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού (1917, 1944, 1963).

 

 

 

Το Διεθνές Κίνημα  Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι το σύμβολο της αλτρουιστικής προσφοράς χωρίς σύνορα, είναι η αποστολή εθελοντικής δράσης για τη βελτίωση της ζωής των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, είναι η έμπρακτη προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματος ενός κόσμου  που πορεύεται με ελπίδα, σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προοδεύει συνολικά μέσω του ανθρωπισμού.

 

 

 

To Εμβλημα Κόκκινου Κρυστάλλου

Το έμβλημα του Κόκκινου Κρυστάλλου είναι το νέο (τρίτο) πολιτικά (και θρησκευτικά) ουδέτερο προστατευτικό έμβλημα που υιοθετήθηκε από το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Το έμβλημα αυτό απομακρύνει το εμπόδιο για το Ερυθρό Αστέρι του Δαβίδ («Magen David Adom», ο ‘Ερυθρός Σταυρός’ του Ισραήλ) ώστε να συμμετάσχει στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

19 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου. Καθιερώθηκε το 2004 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για να ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις και πολίτες για την Ηπατίτιδα τύπου C, που απομονώθηκε το 1989 και αποτελεί ένα από κυριότερα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατίτιδα βρίσκονται στο σκοτάδι, αφού 8 στους 10 δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ασθένεια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ηπατίτιδα «σιωπηλή νόσο» και αυτό γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης, πολλές φορές οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να μην έχουν αποτέλεσμα.

 

Υπολογίζεται ότι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί από ηπατίτιδα C, που μεταδίδεται κυρίως με μετάγγιση και τα συμπτώματά της είναι ανορεξία, κόπωση, κατάθλιψη και πόνοι στην κοιλιά, στους μυς και στις αρθρώσεις.

 

Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β, όπου μόνο το 5% μεταπίπτει σε χρόνια ηπατίτιδα, η τύπου C εξελίσσεται σε ποσοστό 80%. Η χρόνια ηπατίτιδα C είναι μια σοβαρή νόσος, που μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

 

Στην Ελλάδα, το 1,5% - 2% του πληθυσμού πάσχει από ηπατίτιδα Β, το 2% - 3% από ηπατίτιδα C, ενώ στους τοξικομανείς το ποσοστό εκτοξεύεται και αγγίζει το 90%.

 

Υψηλά ποσοστά παρατηρούνται μεταξύ των μεταναστών από την Αλβανία, από τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και στους έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης.

25η ΜαΪου: Παγκόσμια Ημέρα Θυροειδούς

Η 25η Μαΐου είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δεκάδες φορείς υγείας εστιάζουν σήμερα στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επάνω στα προβλήματα του θυρεοειδούς.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να συγκρατήσετε από την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς, είναι το εξής: υπολογίζεται ότι το 60% εκείνων που έχουν δυσλειτουργία στον θυρεοειδή αδένα δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν πρόβλημα, ενώ οι γυναίκες είναι 5-8 φορές πιο πιθανό να έχουν ασθένειες που συνδέονται με τον θυρεοειδή.

 

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στον θυρεοειδή αδένα, προκειμένου να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις που εκείνος θα κρίνει απαραίτητες.

 

Τα δύο βασικά προβλήματα είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Δείτε τι ισχύει για το καθένα:

 

 

Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα

 

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας ορμόνης. Αλλά σε γενικές γραμμές, όλα τα προβλήματα έχουν την τάση να αναπτύσσονται αργά, συχνά επί σειρά ετών.

 

Αρχικά, μόλις και μετά βίας θα προσέξετε συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπως η κόπωση και η αύξηση βάρους, ή μπορεί απλά να τα αποδώσετε στο πέρασμα του χρόνου και τη φυσιολογική γήρανση. Αλλά, καθώς ο μεταβολισμός σας συνεχίζει να επιβραδύνει, μπορεί να αναπτύξετε πιο εμφανή συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Κούραση

Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο

Δυσκοιλιότητα

Ξηρό δέρμα

Ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους

Πρησμένο πρόσωπο

Βραχνάδα

Μυϊκή αδυναμία

Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

Μυϊκοί πόνοι

Πόνος, δυσκαμψία ή πρήξιμο στις αρθρώσεις σας

Πιο έντονη από το κανονικό ή ακανόνιστη έμμηνος ρύση

Αραίωση μαλλιών

Μειωμένος καρδιακός ρυθμός

Κατάθλιψη

Εξασθενημένη μνήμη

Αν ο υποθυρεοειδισμός δεν αντιμετωπιστεί καθόλου, τα συμπτώματα μπορεί σταδιακά να γίνουν πιο σοβαρά. Η συνεχής διέγερση του θυρεοειδή αδένα, για να απελευθερώσει περισσότερες ορμόνες μπορεί να οδηγήσει σε μια διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη). Επιπλέον, μπορεί να έχετε προβλήματα μνήμης, η διαδικασία της σκέψης σας μπορεί να επιβραδύνει, ή μπορεί να αισθάνεστε κατάθλιψη.

 

Ο υποθυρεοειδισμός σε προχωρημένο στάδιο, γνωστός και ως μυξοίδημα, είναι σπάνιος, αλλά όταν συμβεί, μπορεί να είναι απειλητικός ακόμα και για τη ζωή σας. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένη αναπνοή, μειωμένη θερμοκρασία σώματος, απάθεια, ακόμα και κώμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, το μυξοίδημα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.