ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

15 Σεπτεμβρίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από τον καρκίνο του προστάτη.

 

Περισσότεροι από 100.000 άνδρες στο δυτικό κόσμο και άγνωστος αριθμός στον υπόλοιπο πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του προστάτη, ο οποίος μπορεί να θεραπευθεί στο 70% των περιπτώσεων, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Γι' αυτό καλείται ο ανδρικός πληθυσμός άνω των 50 ετών να επισκέπτεται κάθε χρόνο τον ουρολόγο του και να υποβάλλεται σε δακτυλική εξέταση του προστάτη και μέτρηση του προστατικού καρκινικού δείκτη (PSA).

 

Δεδομένα:

 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος διαγιγνωσκόμενος καρκίνος σε Ευρώπη και Αμερική και υπεύθυνος για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στις νεοπλασίες ετησίως, μετά τον καρκίνου του πνεύμονα.

Έχει υπολογισθεί ότι περίπου το 9,5% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών θα εμφανίσει καρκίνο προστάτη και περίπου το 2,5% αυτών θα καταλήξει από αυτή τη νόσο.

Ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά στάδια δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συμπτώματα. Μόνο σε προχωρημένα στάδια της νόσου εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης η συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις, με κυριότερο τον οστικό πόνο.

 

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη είναι:

– H Ηλικία: Όσο μεγαλώνει ο άνδρας, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη.

– Το Οικογενειακό Ιστορικό: Αν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός) έχει καρκίνο του προστάτη, τότε ο κίνδυνος να αναπτύξει και ο ίδιος καρκίνο αυξάνεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο τακτικός έλεγχος συστήνεται να αρχίζει μια δεκαετία νωρίτερα, δηλαδή στα 40 έτη.

– Η Φυλή: Οι Αφρικανοί αναπτύσσουν με μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τους λευκούς η Ασιάτες.

– Η Διατροφή: Μία δίαιτα πλούσια σε ζωική λίπη και φτωχή σε φρούτα, λαχανικά και ψάρι θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

 

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια νόσος σοβαρή αλλά όχι πάντοτε θανατηφόρα. Προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του προστάτη, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη των ανδρών. Οι όγκοι σχηματίζονται αρχικά στο εξωτερικό του προστάτη και στη συνέχεια εξαπλώνονται στους γύρω ιστούς.

 

Πόσο συχνός είναι;

 

Με τα σημερινά δεδομένα, ένας στους 7 άνδρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη σε κάποια στιγμή της ζωής του. Όσο μεγαλώνει η ηλικία, μεγαλώνει και ο κίνδυνος.

 

Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο;

 

Άτομα με οικογενειακό ιστορικό (η ύπαρξη ιστορικού καρκίνου του προστάτη στην οικογένεια καθώς και η έναρξή του σε ηλικία κάτω των 55  ετών σε άτομα της οικογένειας,  αυξάνει τις πιθανότητες στον άνδρα να εμφανίσει το νόσημα αυτό).

Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών (το ποσοστό των νέων διαγνώσεων του καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου).

Οι έγχρωμοι άνδρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του προστάτη από ότι οι λευκοί.

Συμπτώματα

 

Η πλειοψηφία των προστατικών καρκίνων σε πρώιμα στάδια δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα, κάτι που κάνει ακόμα πιο σημαντική την τακτική εξέταση από τον γιατρό. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 

Συχνή ή επιτακτική ανάγκη ούρησης, με διακοπτόμενη ή καθυστερημένη ροή

αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα

δυσουρία (δυσκολία στην ούρηση)

συχνουρία, ιδιαίτερα το βράδυ

πόνος ή τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης

ατελής κένωση της κύστης

συνεχής πόνος στη ράχη, τη λεκάνη ή τους γλουτούς

επώδυνη εκσπερμάτιση

στυτική δυσλειτουργία

απώλεια όρεξης και βάρους

επίμονος πόνος στα οστά.

Πρόληψη

Όπως προείπαμε, οι άνδρες άνω των 50 έτων θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε κλινικές διαγνωστικές εξετάσεις, για να μπορεί να γίνει έγκαιρα η ανίχνευση και θεραπεία της νόσου. Οι άνδρες που πληρούν παράγοντες επικινδυνότητας θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις ήδη από την ηλικία 40 με 45 ετών.

 

Ενώ ο καρκίνος του προστάτη δεν δύναται να προληφθεί, εντούτοις, υπάρχουν μέτρα περιορισμού του κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου, όπως υπάρχουν και ενοχοποιητικοί παράγοντες:

 

Η  διατροφή που περιλαμβάνει υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, επεξεργασμένων τροφών και κόκκινου κρέατος  ενοχοποιείται για την ανάπτυξη της νόσου. Ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη μπορεί να μειωθεί αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, αν διατηρούμε το βάρος μας φυσιολογικό και αν κάνουμε καθημερινές σωματικές δραστηριότητες. Ασκηθείτε για 30’ τη μέρα με όποιο τρόπο μπορείτε και σας αρέσει!

 

Μελέτες επίσης δείχνουν ότι τροφές που είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία, όπως ωμές ή μαγειρεμένες ντομάτες, γκρέιπ φρουτ και καρπούζι βοηθάνε. Το σκόρδο και τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι έχουν επίσης αντικαρκινική δράση.

 

Η σωματική άσκηση δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την κυκλοφορία και επιταχύνει την πέψη, λειτουργίες που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Επιπλέον, η άσκηση βοηθά την πρόληψη της παχυσαρκίας, που κι αυτή αποτελεί δυνητικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου.

 

Τέλος, η καθημερινή άσκηση ενδέχεται να ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα και να ελαττώνει την πιθανότητα διόγκωσης του προστατικού αδένα ή της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

 

 

Θεραπεία

 

Η ολική αφαίρεση του προστάτη (ριζική προστατεκτομή) αποτελεί την πιο συχνή θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Συνήθως συμπεριλαμβάνει την αφαίρεση και των κοντινών λεμφαδένων. Η εγχείριση συνήθως συνιστάται σε άνδρες που είναι 50 με 70 ετών.

 

Για πιο ηλικιωμένους άνδρες ή για αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν την εγχείριση συνιστάται η θεραπεία με ακτινοβολία για να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα.

 

Σε ειδικές περιπτώσεις που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, η αφαίρεση των όρχεων ή η ορμονοθεραπεία μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη και επομένως να μειώσει ή να αναστείλει την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

 

 

www.iatrica.gr

21 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Σκοπός της είναι ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

 

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα η οποία περιγράφηκε αρχικά από το Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906 (εξ ού και το όνομα).

 

Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Tau. Γενικά εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και το λιγότερο συχνά, πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

 

Κατ’ εκτίμηση 26,6 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παγκοσμίως Αλτσχάιμερ το 2006, και αυτός ο αριθμός μπορεί να τετραπλασιάσει μέχρι το 2050.

 

Αν και ο κάθε πάσχων έχει Αλτσχάιμερ με έναν ιδιαίτερο τρόπο, υπάρχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Τα πιο πρόωρα αισθητά συμπτώματα της ασθένειας συχνά δεν διαγιγνώσκονται ως Αλτσχάιμερ αλλά ως κάτι διαφορετικό, π.χ στρες ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές. Στα πρώτα στάδια, το συνηθέστερο αναγνωρισμένο σύμπτωμα είναι η απώλεια μνήμης, όπως και η δυσκολία στην επαναφορά στην μνήμη πρόσφατων γεγονότων.

 

Πάνω από 5Ο εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο πάσχουν από άνοια. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 200.000.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Επισημαίνουν ότι στην πρόληψή της συμβάλλουν η σωματική άσκηση, η νοητική ενδυνάμωση και ο έλεγχος των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, ο ζαχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

 

Υπολογίζεται ότι από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% των ατόμων άνω των 85 ετών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά.

 

Επισημαίνεται ότι από τη νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.

 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer, η Εταιρία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο μια σειρά από εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού στη χώρα μας σε θέματα σχετικά με την άνοια.

23 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

Ο εορτασμός της ως Παγκόσμιας Ημέρας καθιερώθηκε το 1999, κατόπιν πρωτοβουλίας των Αμερικανών ακτιβιστών της οργάνωσης BiNet.

 

Σκοπός της είναι η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των αμφισεξουαλικών ατόμων. Εκείνοι που είναι αμφισεξουαλικοί συνάπτουν ερωτικές σχέσεις και με τα 2 φύλα.

 

Ο εορτασμός της σύντομα ξεπέρασε τα όρια των ΗΠΑ και εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου.

 

Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα αμφισεξουαλικά άτομα να προσελκύσουν τα φώτα της δημοσιότητας και να τονίσουν το δικαίωμα στη διαφορετικότητά τους από τους gay και τους straight, από τους οποίους συχνά επικρίνονται.

 

Αμφιφυλοφιλία (ή αμφισεξουαλικότητα) είναι η ερωτική έλξη, η σεξουαλική έλξη ή η σεξουαλική συμπεριφορά προς άνδρες και γυναίκες, ή η ερωτική ή σεξουαλική έλξη προς άτομα οποιουδήποτε φύλου ή ταυτότητας φύλου· η παραπάνω άποψη αποδίδεται κάποιες φορές ως πανσεξουαλικότητα.

 

Ο όρος αμφιφυλοφιλία χρησιμοποιείται κυρίως στο ζήτημα της ανθρώπινης έλξης για να περιγράψει ερωτικά ή σεξουαλικά συναισθήματα προς άνδρες και γυναίκες, και είναι μία από τις τρεις βασικές κατηγορίες σεξουαλικού προσανατολισμού μαζί με την ετεροφυλοφιλία και την ομοφυλοφιλία, που είναι μέρη του ετερο-ομοφυλοφιλικού φάσματος. Η αμφιφυλοφιλική ταυτότητα δεν σημαίνει απαραιτήτως ισάξια έλξη και στα δύο φύλα. Πολύ συχνά, άτομα που έχουν ορατή αλλά όχι αποκλειστική σεξουαλική προτίμηση για κάποιο φύλο αυτοπροσδιορίζονται επίσης ως αμφιφυλόφιλοι.

 

Η αμφιφυλοφιλία έχει παρατηρηθεί σε διάφορες κοινωνίες ανθρώπων και παντού στο ζωικό βασίλειο μέσα στην ιστορία. Ο όρος αμφιφυλοφιλία, ωστόσο, όπως η ετεροφυλοφιλία και η ομοφυλοφιλία, επινοήθηκε το 19ο αιώνα.

26 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

Με την καθιέρωση της 26ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας

Αντισύλληψης, όλες οι χώρες του κόσμου δεσμεύονται να παρέχουν

εκπαίδευση για την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία και να

ευαισθητοποιούν το κοινό για την αντισύλληψη. Κυριότερος στόχος της ημέρας

αυτής είναι η πληρέστερη ενημέρωση των νέων, ώστε να είναι σε θέση να

παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους έχοντας τη γνώση και, ως εκ τούτου, τον

πλήρη έλεγχο του σώματός και της υγείας τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης αναδεικνύει το δικαίωμα όλων να έχουν

πρόσβαση σε ασφαλείς, οικονομικές, προσιτές, αποδεκτές και αποτελεσματικές

μορφές αντισύλληψης. Αυτό καθιστά ικανούς τους άνδρες και τις γυναίκες να

διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία,

συμπεριλαμβανομένων του οικογενειακού προγραμματισμού και της

προστασίας κατά του HIV/Aids και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων

νοσημάτων.

Το πρόβλημα όπως αποτυπώνεται με αριθμούς σε παγκόσμια κλιμακα:

Από τα 208 εκατομμύρια εγκυμοσύνες τον χρόνο παγκοσμίως πάνω από

το 41% είναι απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες.

Οι απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αποτελούν ένα

παγκόσμιο πρόβλημα που συνδέεται άμεσα τόσο με τα τεράστια ποσά που

διατίθενται στις αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, όσο και με τη

δυστυχία που προκαλείται στις γυναίκες, στις οικογένειές τους και στην

κοινωνία.

Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15 έως 19 ετών

φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, η κυριότερη

αιτία θανάτου των νέων γυναικών είναι οι επιπλοκές που παρουσιάζονται

κατά την απρογραμμάτιστη ή/και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Κάθε χρόνο, η αντισύλληψη προλαμβάνει 188 εκατομμύρια

απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, με αποτέλεσμα 118

εκατομμύρια λιγότερες εκτρώσεις, 1,1 εκατομμύριο λιγότερους θανάτους

νεογνών και 150.000 λιγότερους θανάτους μητέρων.

Εάν οι ανάγκες αντισύλληψης καλύπτονταν επαρκώς θα αποφεύγονταν

53 εκατομμύρια απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες

ετησίως.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των εκτρώσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.

Πολλοί κοινωνικοί παράγοντες όπως η απελευθέρωση των γυναικών, η

φιλελευθεροποίηση των σχέσεων ανδρών και γυναικών ακόμη και η έναρξη των

σεξουαλικών σχέσεων των νέων από την εφηβική ηλικία, καθώς επίσης και η

ανησυχητική αύξηση των ποσοστών του HIV/Aids και των άλλων σεξουαλικώς

μεταδιδόμενων νοσημάτων, είναι μερικές από τις παραμέτρους που

δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη δραστηριοποίησης

και λήψης μέτρων στον τομέα της αντισύλληψης. Επίσης, η σχολική και η

εκπαιδευτική κοινότητα είναι αναγκαίο να έχει διαρκή και επικαιροποιημένη

ενημέρωση στα θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας λόγω της

καθημερινής επαφής των εκπαιδευτικών με τα παιδιά και τους εφήβους.

 

 

 

Μεθοδοι αντισύλληψης:

 

Η αντισύλληψη δεν αρκεί να γίνεται, αλλά πρέπει να γίνεται και σωστά. Για την απόλαυση στον έρωτα. Για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Παχαίνει το 'χάπι'; Πόσο αποτελεσματικό είναι το σπιράλ; Σκοτώνει το προφυλακτικό την ηδονή; Πως εφαρμόζει αντισύλληψη ο γιατρός κατόπιν εορτής, μετά από μια κρίσιμη συνουσία; Ο φόβος της εγκυμοσύνης θα σβήσει μια για πάντα, όταν έρθει το γυναικείο προφυλακτικό και στην Ελλάδα;

 

Λίγες οι αξιόπιστες μέθοδοι

Μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν πολλές, λίγες όμως, είναι οι αξιόπιστες. Εκείνη που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης είναι 'λύση' της τελευταίας καταφυγής είναι η έκτρωση που εκτός από ψυχολογικές και κοινωνικές αναστολές μπορεί να γεννήσει στη γυναίκα και κινδύνους υγείας (στείρωση, διακοπή της περιόδου, ενδομητρίωση κ.τ.λ Η σύγχρονη γυναίκα, που έχει δικαίωμα στη χαρά του έρωτα, μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο αντισυλληπτικής προστασίας που της ταιριάζει.

Ποια τα υπέρ και τα κατά του κάθε τρόπου

 

Διακεκομμένη συνουσία: 

Εφαρμόζεται κατά κόρον από τα ζευγάρια αλλά δεν ενδείκνυται γιατί έχει υψηλότατα ποσοστά αποτυχίας (15-30%) και επιπλέον, μειώνει τη σεξουαλική απόλαυση σε σημείο που η γυναίκα να μη φθάνει σε οργασμό. Μπορεί να υπάρξει πρόωρη εκσπερμάτωση έξω από τον κόλπο και να μείνει έγκυος η γυναίκα.

 

Προγραμματισμένη συνουσία:

Άλλη μια μέθοδος με υψηλό ποσοστό αποτυχίας (15-30%). Η γυναίκα ξέρει ότι η ωορρηξία γίνεται στο μισό του κύκλου των 28 ημερών, δηλαδή την 14η μέρα. Δεν έχει, λοιπόν, επαφές 5 μέρες πριν και 5 μέρες μετά από την 'επικίνδυνη' αυτή ημέρα. Ο κύκλος, όμως, σπάνια λειτουργεί 'ρολόι' και όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, όταν δεν είναι σταθερό.

 

Θερμομετρική μέθοδος: 

Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται σε 2-3%. Η γυναίκα μετά κάθε πρωί τη θερμοκρασία της. Την ημέρα της ωορρηξίας η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά μισό βαθμό και η γυναίκα, επομένως, θα αποφύγει την επαφή. Μέθοδος που δημιουργεί εκνευρισμό και μόνιμη εξάρτηση από το …θερμόμετρο, χωρίς πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα αντισύλληψης.

 

Σπιράλ: 

Μέθοδος που συνιστάται γιατί είναι ασφαλής και, επιπλέον, αφήνει 'ελεύθερη' τη γυναίκα δυο χρόνια μετά την τοποθέτησή του στη μήτρα, από το γυναικολόγο. Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται σε 2-3% και το μόνο μειονέκτημα του σπιράλ είναι ότι μερικοί οργανισμοί δεν το 'δέχονται', οπότε ο γιατρός θα το αφαιρέσει αμέσως. Το σπιράλ μπορεί να βγει από το γυναικολόγο ανά πάσα στιγμή η γυναίκα αποφασίσει να διακόψει την αντισύλληψη.

 

Προφυλακτικό: 

Συνιστάται όχι μόνο ως ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης αλλά και ως ασπίδα προστασίας από το AIDS. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά: αποκλείει τον κίνδυνο πρόωρης εκσπερμάτισης, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό της γυναίκας με ουσίες, αποτρέπει τους κινδύνους μολύνσεως ενώ δεν 'σκοτώνει' την απόλαυση του έρωτα, όπως συμβαίνει στη διακεκομμένη συνουσία. Μάλιστα, τώρα, κυκλοφορούν στο εμπόριο εξαιρετικά λεπτά προφυλακτικά που δεν μειώνουν, όπως τα παλαιότερα, τη σεξουαλική ευχαρίστησης.

 

'Χάπι': 

Με μηδαμινό ποσοστό αποτυχίας (0,2-0,5%) το 'χάπι' χορηγείται από το γυναικολόγο σε νέες, σχετικά, γυναίκες, που δεν καπνίζουν, ύστερα από εξέταση της κατάστασης του κόλπου, τεστ Παπανικολάου, καλλιέργεια, εξετάσεις αίματος. Τα νέα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν λιγότερες ορμόνες, είναι πιο ασφαλή και δεν προκαλούν παρενέργειες. 'Μύθος' ότι το 'χάπι' συνεπάγεται αναγκαστικά αύξηση του βάρους της γυναίκας. Η νέα κοπέλα, που προσέχει τη διατροφή της, μπορεί να μην παχύνει καθόλου όταν θα πάρει αντισυλληπτικά. Όταν όμως το 'χάπι' συνδυαστεί με τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θρομβοεμβολικά επεισόδια. Γι' αυτό καπνίστριες, προσοχή!

Στείρωση της γυναίκας: 

Με τρόπο λαπαροσκοπικό ή χειρουργικό τίθενται 'εκτός λειτουργίας' οι σάλπιγγες. Το αποτέλεσμα δεν είναι κατ' ανάγκη μόνιμο και η λειτουργία των σαλπίγγων μπορεί να αποκατασταθεί ως ένα βαθμό.

 

 Στείρωση του άνδρα ή βαζεκτομή: 

μέθοδος που εφαρμόζεται κατά κόρον στην Αμερική και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια ανδρισμού αλλά προϊόν ώριμης σκέψης του άνδρα που απέκτησε παιδιά και θέλει πλέον να απολαύσει άφοβα τον έρωτα με την σύντροφό του. 

 

Γυναικείο προφυλακτικό: 

Το νέο στην αντισύλληψη! Μοιάζει με το ανδρικό προφυλακτικό. Κάλυμμα από καουτσούκ που μπαίνει ως καμπύλη στον κόλπο και καλύπτει το εσωτερικό του, εμποδίζοντας την είσοδο σπερματοζωαρίων στον τράχηλο. Η γυναίκα το τοποθετεί αμέσως πριν και το αφαιρεί αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη. Το γυναικείο προφυλακτικό βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο και δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα.

 

Μετασυνουσιακή αντισύλληψη:

Και για τις απρόσεκτες, υπάρχει ελπίς. Μετά από μια συνουσία χωρίς προφύλαξη ή όταν υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι τα προφυλακτικά μέτρα απέτυχαν, η γυναίκα μπορεί να αποφύγει την έκτρωση, αρκεί να καταφύγει μέσα στα 3 πρώτα 24ωρα στο γυναικολόγο της.

Ο γιατρός θα χορηγήσει αντισυλληπτικά δισκία ή ενδομυική ένεση μέσα στις πρώτες ώρες μετά την ύποπτη συνουσία, αποτρέποντας στην αρχή της μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το κλειδί είναι να τρέξει αμέσως η γυναίκα στον γιατρό.

26 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

 

Στατιστικά Στοιχεία:

 

Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι περισσότερο τυχερές, καθώς το καρδιακό επεισόδιο συνήθως «προειδοποιεί» με πόνο στο στήθος.

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25% μπορεί να επιτευχθεί εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, ενώ ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.

 

Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται έως το 2010 να αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πρώτη αιτία θανάτου από καρδιά των νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα είναι σήμερα η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη β-Μεσογειακή αναιμία, ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς.

 

Σημαντικά μειωμένος εμφανίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου σε όσους καταναλώνουν 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ, αντίθετα, εμφανίζεται αυξημένος σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.

Σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους στερούν κάθε χρόνο τη ζωή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι το 2025 οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως!

 

Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.

Όπως δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.

 

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και, κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτά, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ΕΚΕ), κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων, κυρίως σε πρωτογενές επίπεδο πρόληψης, με βασικούς άξονες τη μείωση του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα:

 

1. Παχυσαρκία : Σε παγκόσμιο επίπεδο η παχυσαρκία έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980 και υπολογίζεται ότι σήμερα 1.4 δισεκατομμύρια άτομα είναι υπέρβαρα με τα 500 εκατομμύρια να έχουν κλινική παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος >30 kg/m2). Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το 35% των νέων ατόμων ηλικίας 20 ετών είναι υπέρβαρα και 11% παχύσαρκα, ενώ 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα. Είναι λοιπόν αναγκαίο να λάβουν χώρα παρεμβάσεις ελάττωσης της πανδημίας του αυξημένου σωματικού βάρους μέσω αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.

 

 

2. Κάπνισμα : Είναι γεγονός ότι 1 στους 2 καπνιστές θα πεθάνει από νόσο σχετιζόμενη με το κάπνισμα. Επιπλέον είναι πολύ σημαντική η αρνητική επίδραση του παθητικού καπνίσματος, καθώς αναλύσεις έχουν δείξει ότι προκαλεί το θάνατο σε 600.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτελεί λοιπόν κύριο στόχο των καρδιολογικών εταιριών σε όλες τις χώρες η απαγόρευση του καπνίσματος, η εκπαίδευση των νέων ατόμων για τις αρνητικές επιδράσεις του, καθώς και η ανάπτυξη προγραμμάτων διακοπής του.

 

 

3. Αρτηριακή υπέρταση : Η αρτηριακή υπέρταση βάσει διεθνών μελετών είναι υπεύθυνη για το 13.5% τη συνολικής θνησιμότητας, το 44% των εγκεφαλικών επεισοδίων και το 47% των περιστατικών ισχαιμικής καρδιακής νόσου. Σήμερα το 30% των ενηλίκων άνω των 25 ετών πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και είναι ελάχιστη η μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τελευταία 30 χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Βασικό ρόλο παίζουν οι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις με ελάττωση της κατανάλωσης άλατος περί τα 5-6 γραμμάρια την ημέρα, του αλκοόλ στα 20-30 γραμμάρια ημερησίως και φυσικά την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

 

4.Σακχαρώδης διαβήτης-Μεταβολικό σύνδρομο : Σήμερα 47 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα και 3.4 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε αυτόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 80% των θανάτων λόγω διαβήτη παρατηρούνται στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες ενώ υπολογίζεται ότι ο διαβήτης θα αποτελεί την 7η αιτία θανάτου το 2030. Για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη σημαντική θέση έχει η κατάλληλη δίαιτα, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος.

 

Τρεις απλοί τρόποι για την προστασία της καρδιάς:

 

1.  Σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον για 30 λεπτά την ημέρα.

 

2.  Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων ημερησίως φρούτων και λαχανικών και περιορισμός πρόσληψης αλατιού, λιπαρών τροφών και αλκοόλ.

 

3.  Διακοπή καπνίσματος.

28 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

Κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου η παγκόσμια ιατρική κοινότητα δραστηριοποιείται για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την λύσσα, μια ασθένεια που προσβάλλει τους ανθρώπους μέσω των ζώων και κυρίως των μολυσμένων σκύλων.

 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΠΝΟ) η λύσσα είναι ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει το νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό των θηλαστικών.

 

Προκαλείται από έναν ιό τους γένους "Lyssavirus" της οικογένειας των Ραβδοϊών (Rhabdoviridae), και γι' αυτό ο ξενικός όρος της ασθένειας είναι "Rabies". Ο ιός της λύσσας επιβιώνει στο περιβάλλον ιδιαίτερα σε συνθήκες ψύχους και απαντάται συνήθως στο σάλιο των προσβεβλημένων ζώων.

 

Όλα τα θερμόαιμα θηλαστικά μπορούν να προσβληθούν από τον ιό της λύσσας. Παρά το γεγονός πως η λύσσα είναι συνήθως νόσος των ζώων μπορεί να μεταδοθεί από ένα μολυσμένο ζώο στον άνθρωπο με το 98% των ανθρώπινων θανάτων που έχουν καταγραφεί ιστορικά να συνδέονται με δάγκωμα σκύλου. Τα πουλιά, τα ψάρια, τα ερπετά, τα αμφίβια και τα έντομα δεν μολύνονται από λύσσα, ούτε και τη μεταδίδουν φυσικά.

 

Στην Ελλάδα δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα λύσσας από το 1987 έως και το 2012, όταν και διαγνώστηκε με λύσσα μία άγρια κόκκινη αλεπού. Από τότε έχουν καταγραφεί περαιτέρω κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά το φαινόμενο είναι περιορισμένο.

 

 

Μετάδοση

Η λύσσα μπορεί να μεταδοθεί όταν μολυσμένο σάλιο, ιστός κεντρικού νευρικού συστήματος ή εγκεφαλονωτιαίο υγρό, διαπεράσει το δέρμα ή τον βλεννογόνο ενός ευπαθούς θηλαστικού. Έχει αναφερθεί ακόμα και μετάδοση του ιού μέσω της εισπνοής από περιττώματα νυχτερίδων.

 

Παθογένεια

Ο ιός παραμένει για αρκετές ώρες στο σημείο εισόδου και πολλαπλασιάζεται. Μεταφέρεται μέσω των περιφερικών νεύρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα και από εκεί φτάνει στον εγκέφαλο. Μέσω του γναθικού κλάδου του τρίδυμου νεύρου μεταφέρεται στους σιελογόνους αδένες, όπου και πολλαπλασιάζεται ενεργά με το σάλιο. Ο ιός της λύσσας μπορεί να εππεκρίνεται με το σάλιο 8-10 ημέρες πριν την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων.

Συμπτώματα στα ζώα

Η περίοδος επώασης στα σκυλιά και στις γάτες κυμαίνεται από 10 μέρες έως 2 ή και περισσότερους μήνες.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

-αρχικός λήθαργος, πυρετός, έμετος, ανορεξία

-προοδευτική εγκεφαλική δυσλειτουργία (αταξία, δυσκολία στη βάδιση, τρόμος, αποπροσανατολισμός, σπασμοί), αδυναμία, παράλυση, δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση, έντονη σιελλόροια, επιθετικότητα, αυτο-ακρωτηριασμός, μη φυσιολογική συμπεριφορά.

Ο θάνατος επέρχεται συνήθως 3-7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

 

Συμπτώματα στον άνθρωπο

Τα πρώιμα συμπτώματα στον άνθρωπο είναι μη ειδικά και περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και γενικευμένη αδιαθεσία και αδυναμία. Μπορεί να συνυπάρχει ο πόνος ή ένα ανεξήγητο αίσθημα μουδιάσματος, τρυπήματος ή τσιμπήματος (παραισθησίες) στο σημείο του τραύματος.

Υπάρχουν δύο μορφές της νόσου: η μανιακή και η παραλυτική. Οι ασθενείς με μανιακή μορφή λύσσας εμφανίζουν υπερδιέγερση, ευέξαπτη συμπεριφορά, υδροφοβία (φόβος για το νερό) και μερικές φορές αεροφοβία. Η παραλυτική μορφή ευθύνεται για το 30% επί του συνόλου των κρουσμάτων στον άνθρωπο. Είναι λιγότερο δραματική και διαρκεί συνήθως περισσότερο από την μανιακή μορφή. Οι μυς σταδιακά παραλύουν αρχίζοντας από το σημείο της έκθεσης.

 

Άλλα ειδικά συμπτώματα που εκδηλώνονται στη λύσσα περιλαμβάνουν αϋπνία, άγχος, παραισθήσεις, σιελόρροια και δυσκολία στην κατάποση. Προοδευτικά εγκαθίσταται κώμα και επέρχεται ο θάνατος συνήθως λόγω παράλυσης των αναπνευστικών μυών.

Ο χρόνος επώασης στον άνθρωπο κυμαίνεται από λίγες μέρες έως και χρόνια (!), αλλά κατά κανόνα διαρκεί 3-8 εβδομάδες.

 

Μπορεί η λύσσα να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Θεωρητικά είναι δυνατή η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του σάλιου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφή ποτέ στην ιστορία. Για το λόγο αυτό συστήνεται η χρήση βασικών προφυλάξεων με τη χρήση γαντιών, απλής μάσκας και γυαλιών προστασίας για τα μάτια, για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που νοσηλεύει ασθενή ύποπτο για λύσσα.

 

Θεραπεία

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη λύσσα και η νόσος έχει θνησιμότητα σχεδόν 100%.

Το αντιλυσσικό εμβόλιο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα (Vaccin Rabique Pasteur) είναι αδρανοποημένο, κεκαθαρμένο εμβόλιο, παρασκευασμένο σε κύτταρα Vero και περιέχει το στέλεχος Wistar Rabies PM/WI 38 1503-3M. Το αντιλυσικό εμβόλιο στην Ελλάδα διατίθεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur προς τις κατά τόπους Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας, τα νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας, μετά από σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας.

 

Η ειδική ανοσοσφαιρίνη κατά της λύσσας (αντιλυσσικός ορός) που κυκλοφορεί στην Ελλάδα (Berirab P) είναι ανθρώπεια και διατίθεται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) προς τις κατά τόπους Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας, τα νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας, μετά από σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας.

 

Πρόληψη

-Αντιλυσσικός εμβολιασμός όλων των αδέσποτων και δεσποζόμενων σκύλων και γατών

-Τήρηση όλων των όρων μετακίνησης των κατοικίδιων ζώων

-Τήρηση όλων των όρων κατά τις εισαγωγές κατοικιδίων ζώων

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η λύσσα είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.

τηλ: 2105578138,2105571996,2105579997,2102401800

fax:

 2105571996

Λεωφόρος Δημοκρατίας 43 & Αιγάλεω 3, Ασπρόπυργος, Αττική, Ελλάδα, ΤΚ: 19300

©2017 by Πολυιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο